Yes
Situated in a quiet, residential Street in Wallington, South London, this 1940’s detached home required a complete renovation and extension to transform it into a home suitable for modern-day living for a growing family.

Project type

Single Storey Extension

Works Requested

Planning Permission
Technical Design
Interior Design

Project Location

Wallington, South London

Permitted By

Sutton Council

Total Existing Area

139 sqm

Total Proposed Area

211 sqm

Brief

Our client came to us with the anticipation to completely transform their existing property into a contemporary space suitable for modern-day living, eliminating the boundaries of enclosed small rooms to generate a large, open-plan living arrangement with key spaces of the client’s request.

The property, having recently been used as a source of secondary rental income for the family, has seen dilapidation and general wear and tear over the past few years, creating the need for a total renovation and modernisation to accommodate the growing family’s needs as they embark on a new journey together.

The challenge we faced through our design was maintaining the existing structure of the property and adjacent, detached garage, whilst integrating these two elements by means of a single-storey rear and side extension to create the perfect interior space for the family to grow within. The aim was to eliminate the small, uncomfortable spaces and to propose an open-plan living arrangement to create the illusion of a much larger, more practical family home.

Our Solution

Our design integrates all of the challenges and ambitious requirements of our clients to ensure that they have everything they need to thrive. The open plan ground floor functions as the hub of the house, with a central kitchen and adjoining living/dining areas suitable for both family living and entertaining guests.

Extending into the garden and the provision of vast bi-fold doors and a large, up-&-over skylight above the garage link allow natural light to flood the ground floor and further provide adequate space for large gatherings with a direct relationship to the garden. The use of organic materials throughout further strengthens this relationship and creates a vibrant and well-thought-out interior.

The garage conversion is to facilitate a sunken seating area with integrated storage and projector screen, and with thanks to the already high ceiling, a feature mezzanine with cozy office and library space. A feature fireplace connects this space to the more executive living space, intended to create a strong visual connection from this space right through the kitchen to the dining space.

Summary of Works

With planning approved for the ground floor and in progress for the rear dormer extension, work is ongoing to finalise the interior spaces and technical design in order to begin construction imminently. We are so happy to be able to work with this client to transform their large ambitions into a reality. Watch this space!

Thank you.
Why not view our other projects?

Book a free video meeting

Book a free video meeting