Yes

A modern and contemporary loft conversion and single storey rear extension for a lovely family home in the heart of Surrey.

Extension Architecture aimed to maximise the use of the site and add significant value to the property, all whilst creating a beautiful and functional design.

This is a great example of how a quaint home can become a striking architectural statement without forfeiting the practicality  needed for a growing family.

Project type

Loft Conversion

Works Requested

Loft Conversion, Single Storey Rear Extension & Internal Reconfigurations

Project Location

Worcester Park, Surrey

Permitted by

Epsom and Ewell

Total Existing Area

88sqm

Total Proposed Area

102sqm

Budget

£75,000

Brief

For this project, located within the commuter town of Worcester Park, our clients- a lovely family- approached us with the dream of transforming their end-of-terrace home into a beautiful, modern architectural statement.

The initial brief was to achieve planning permission for a hip-to-gable roof conversion with rear dormer window and Juliet balcony to facilitate a new master bedroom and en-suite- an affordable and effective way to increase space. In addition to this, we would provide design options for a single-storey rear extension to accommodate a new kitchen.

It was important for our clients to maintain the separation between spaces and not have an open plan living arrangement in order to create pockets of living where they would each have a level of privacy and identity.

Our Solution

As usual, here at Extension Architecture we made no compromises when it came to design. From the outset we worked with our clients to understand exactly what they hoped to achieve from working with us. From the proposed internal reconfigurations to the final external appearance of their home, we took all of our clients ideas and budget into account in order to work efficiently and to a high standard.

We aimed to maintain as many existing structural walls as possible to avoid going over budget, and worked with the existing spaces whilst increasing the functional value of the space. A key requirement of the client was to bring natural light and ventilation into various living spaces across the ground floor and loft conversion.

The constraints of the site and non-linear boundaries led the design team to propose a unique but contextually justified angular extension at the rear of the property in order to bring natural light in from multiple angles, therefore improving the quality of the space.

Summary of Works

As a result of our skilled team and client-based focus, this project was a huge success with both the client and the local council. Planning has been achieved speedily and we are currently working on the tender and construction drawings to bring this design to life. 

The interior architecture has proved to be a positive challenge, working with unconventional spaces and layouts whilst ensuring functionality. With construction of the first phase – the ground floor extension – due to begin shortly, we are exited to share with you how the works’ progress. Watch this space!

Thank you.
Why not view our other projects?

Book a free video meeting

Book a free video meeting