Yes
A traditional, Victorian terrace transformed to provide a bright and sociable open plan living space.

Project type

Single Storey Extension

Work Requested

Planning Permission
Technical Design
Interior Design

Total Existing Area

73.5 sqm

Total Proposed Area

79.5 sqm

Brief

Our clients came to us with the dream of transforming their contained kitchen and living room into a bright and contemporary space suitable for modern-day living. 

The existing property had already been extended to the rear, and our brief was to develop ideas for a single storey side extension, thus widening the space and providing more room for both functionality and circulation. Because of this, we were tasked with thinking of creative solutions to create a harmonious space, working with existing variations in ceiling heights and protruding beams. 

Alongside this, our client’s focus was to bring the outdoors in, creating a seamless transition between the living space and south-facing garden.

Our Solution

The demolition of the wall between the existing kitchen and living spaces creates a free-flowing open plan living space, with plenty of room for a dining space, a fully equipped kitchen, and a sociable living space to the rear. Bi-folding doors, skylights and a floor-to-ceiling window work harmoniously to bring the outdoors in, whilst allowing natural light to penetrate through to the kitchen and creating a cosy reading nook for the client to make the most of their south-facing plot. We also worked to provide a centralised W/C, accessible from all areas of the ground floor.

By incorporating the visual effects of exposed brickwork along the left flank wall, we envisioned a glowing space filled with raw character, that from inside did not appear as if it was ever extended. This, accompanied by an array of warm colours and strategic lighting, completely transformed the space into a one-of-a-kind home where our clients could relax or entertain, no matter what the occasion.

Summary of Works

With construction completed and now in the final stages of retention and handover, we are happy to have worked with our client to create their dream space for their new, family home.

Thank you.
Why not view our other projects?

Book a free video meeting

Book a free video meeting