Yes
Situated in the London Borough of Richmond, this family home was in need of a wow-factor addition to bring it into the modern day. More leg-room was number one on the wishlist, but maximising space means more than just extending.

Through thoughtful design and careful planning – we can turn an ordinary building into a tailored home to enhance and optimise your way of life.

Project type

Single Storey ExtensionLoft Conversion

Works Requested

Planning Permission
Technical Design
Interior Design

Project Location

Ealing, London

Permitted By

London Borough of Richmond upon Thames

Brief

Located at the end of a cul-de-sac in the highly sought-after area of Richmond, this 3 bedroom family home was in much need of improvement. Our clients approached us with a clear brief to convert their property into a forever home. 

With an excellent garden dotted with trees, their main objective was to bring the outdoors in, making the most out of the garden views and allowing natural light to flood in. Glazing was an important factor in the design, alongside the need for additional space to improve the fluidity of movement in the living areas. The loft extension was a simple solution to maximise space for the addition of a master bedroom, sauna, and ensuite bathroom. 

“Loft extensions are an extremely efficient way of adding space and can be applied for under Permitted Development. As long as there is enough head height and the gusto to get going – loft extensions can provide a fantastic space for a bedroom or study that benefits from the best light and views in the house!”

Our Solution

Whilst there were no restrictions such as Greenbelt or Conservation Areas, the property was located within a Flood Risk Zone which meant we paid careful attention to drainage and water runoff. With the ground floor wraparound extension, we took a sensitive approach to match the existing building line of the neighbours to ensure the rear elevation remained subordinate to the surrounding context.

There was a strong sense of design repetition in the street scene with a recurring theme of brick and white render. It was important not to stray too far from the character of the area whilst sensitively incorporating the existing materials into a contemporary design.

Summary of Works

The result of these planning constraints and a rigorous design process, working with EA led our client to a sensitive exterior appearance that was in keeping with the locality and finished with modernised elements. The interior became an open-plan, bright and spacious domain resulting in a timeless, family home. We are pleased to say that the detailed design phase is complete and construction is well underway. Watch this space for the final result!

Thank you.
Why not view our other projects?

Book a free video meeting

Book a free video meeting